maanantai 25. syyskuuta 2017

Erityisherkkyydestä

Erityisherkkyydestä



Vuonna 2010 kävin tiiviin terapiajakson avoliittoni purkautumisen jälkeen ja terapeuttini
ehdotti minulle tutustumista HSP-käsitteeseen (highly sensitive person). Luin käsitteen luojan ja
aihetta laajasti tutkineen Elaine Aaronin kirjoituksia ja tein hänen nettisivullaan olevan testin. Tulosten mukaan ei ollut epäilystäkään erityisherkkyydestäni ja kaikki, mitä Elaine Aaron kirjoitti, tuntui tutulta.
Vihdoin olin löytänyt oman ’ rotuni’ ja selitykset niin monelle niin pitkään minua askarruttaneelle asialle!

Olin aina ihmetellyt ja pitänyt itseäni niin huonona ihmisenä kun väsyin niin nopeasti ja varsinkin sosiaalisten tilanteiden jälkeen. Luulin myös, että kaikki ihmiset pystyvät aistimaan muiden ihmisten tunnetiloja ja ikään kuin lukemaan rivien välistä asioita. Pidin itseäni lähinnä mielenvikaisena, koska aina
analysoin asioista kaikki puolet ja kävin läpi mahdolliset kauhuskenaariot. Samoin reagointini valoihin ja ääniin oli jotain, mistä en koskaan edes unelmoinut kertoa kenellekään. Tein vuosia töitä maisemakonttorissa ja voin huonosti, mutten olisi ikinä sanonut sitä kenellekään ääneen. Pidin vain itseäni sopeutumattomana ja häpeällisesti yliherkkänä.

Nyt onneksi asia tunnistetaan Suomessakin ja aiheeseen vihkiytynyt yhdistys tekee ja on jo saanut
paljon aikaiseksi ja tunnettuutta erityisherkkyydelle. Facebookissa saan paljon lohtua erityisherkkien eri ryhmistä, ei tarvitse enää kokea olevansa ainoa erilainen. Vaikka kielteisiä asioita on paljon ja mieluiten olisin ns normaali, olen kiitollinen niistä hyvistä hetkistä, jolloin on saanut kokea jotain ihanaa,  nekin asiat kun erityisherkkänä kokee  potenssiin kymmenen. Niitä muistoja on elämän varrelta paljon ja hyvä niin. Käyn niitä usein silloin läpi kun on vaikeaa. Itseäni on myös lohduttanut tieteelliset faktat, jotka tukevat tätä erityispiirrettä, mutta paljon saa tapahtua, että puhuisin täysin vapautuneesti kenelle tahansa kuulumisestani tähän ryhmään. Uskon, että pitkä matka on vielä siihen, että työpaikoilla otettaisiin erityisherkät huomioon, mikä on sääli, koska se olisi työnantajankin etu tehokkuutta ajatellen.  Loppujen lopuksi kun kyse on siitä, että erityisherkkien aivot ovat vain erilaiset. Työntekijöinä tutkimusten mukaan erityisherkät ovat haluttuja, mutta viihtyvät työpaikoilla usein huonoiten. Haluttuja he ovat siksi, että ymmärtävät ja tulevat hyvin toimeen erilaisten ihmistyyppien kanssa, ovat hyviä ideoimaan ja ennustamaan tulevia tarpeita yhteiskunnassa ja ovat tunnollisia ja ahkeria, hyvin pidettyjä yleensä myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Verta, hikeä ja t-paitoja

Tunnustan tietämättömyyteni mitä tulee vaatteiden hankintaketjuun ja siksi katsoinkin Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjan jokaikisen ja...