maanantai 2. lokakuuta 2017

Kirjallisuutta






Kirjallisuutta


Mainitsen muutamia kirjoja, joista ainakin olen saanut apua tällä matkalla toipuessani työuupumuksesta ja masennuksesta.


Alkuun en edes jaksanut ajatella lukemista, mutta niin pian kuin se oli mahdollista, lukemisesta tuli tosi tärkeä osa parantumistani. Kirjat olivat itse asiassa osa hoitoani ja sain niillä hyviä vaikutuksia aikaan.
Ne lohduttivat, auttoivat oivaltamaan, naurattivat, mietityttivät ja pakottivat rentoutumaan.


 Mielekkäästi irti masennuksesta oli positiivinen yllätys. Lääkärini ehdotti sitä, mutta en  suoraan sanoen kiljunut riemusta saatuani kehotuksen hankkia se. Edullinen hinta sai minut kuitenkin ajattelemaan, etten paljon häviä jos kokeilen. Suosittelen lukemaan kirjan järjestyksessä alusta loppuun ja harjoitukset tehden. Niin saat kaiken mahdollisen irti siitä. Sain oivalluksia kirjan ansiosta ja todella tukea toipumiseen. Sen verran kuitenkin ymmärsin, että en ihan vaikeimmassa vaiheessa toipumistani yrittänyt edetä kirjan kanssa vaan vähän sen jälkeen kun oli voimia hieman enemmän ja jaksoin lukea ja  ajatella harjoitustenkin tekoa. Olen säilyttänyt kirjan mahdollisia tulevia tarpeita ajatellen, tosin jos kirjan ajatukset oikein sisäistää, seuraavaa kertaa ei pitäisi masennuksen suhteen tullakaan vaan pitäisi osata  katkaista spiraali ajoissa.

Jos olet suorittaja ja perfektionisti tai kenties murehtija, suosittelen, jos et vielä ole tutustunut, lukemaan  Ekhart Tollen Läsnäolon voiman.Siinä on perustavaa laatua olevia faktoja ajatusmaailmastamme ja siitä, miten meidät on rakennettu ja ne asiat on hyvä sisäistää.  Siten  voi auttaa itseään jatkossa ja välttää mustimpia tunnetiloja ja/tai ainakin osata suhtautua niihin niiden arvon mukaisesti. On paljon muitakin kirjoja, jotka kertovat samoista asioista, mutta kohdalleni sattui tämä Ekhart Tollen ja olen iloinen siitä.

Toipumiseni aikana olen lukenut myös paljon Wayne W. Dyerin kirjoja ja saanut niistä paljon iloa ja lohtua. Dyerin sanoma on hyvin armollinen ja opastava ja positiivinen ja kun sitä helposti itse tuomitsee itsensä
sairaanakin, Dyer tuo toivoa ja valoisuutta ja oli minulle ikään kuin hemmottelua muuten ikävän aiheen keskellä. Wishes fullfild oli yksi lukemistani Dyerin kirjoista.
Sain lahjaksi ystävältäni myös Dyerin ja James F. Twymanin I am wishes fulfilled-cd:n ja jos olinkin siihen asti
ollut huono meditoimaan ja rimpuillut keskittymiskykyni kanssa, opin oikeasti meditoimaan ja nauttimaan siitä. Musiikki, joka cd:llä on oli rauhottavaa ja minun oli helppo kuvitella itseni meditoimaan jonnekin Nepalin vuoriston rinteelle. Dyer myös opastaa meditoinnissa ja ohjeiden avulla onkin helpompi uppoutua omaan harjoitukseen. Dyer on hyvä opastamaan itsensä arvostusta ja ainakin minun on helpompi keskittyä elämässä olennaiseen luettuani ja kuunneltuani häntä.

Lääkärini suositteli Eva F. Dahlgrenin Mihin kadotin itseni? Kirja on nopeasti luettu, mutta se kuvaa todella hyvin, mitä ihminen käy läpi työuupumuksen koettuaan. Siitä tuli tunne kuin olisi saanut vertaisapua. Jotenkin päädyin olotilaan, jossa tunsin, etten ole ainoa.

John Parkinin Fuck it! Oli taas riemukas masennusta sivuava humoristinen oivallusluettelo, josta tuli vain ihan huikean hyvälle tuulelle. Olen ostanut tuota kirjaa sellaisille, joilla on ollut masennusta tai työuupumusta. Kirja auttaa ottamaan elämän pikkuisen kevyemmin ja muistuttaa omien unelmien tärkeydestä. Ihailen kirjoittajaa suunnattomasti  omien unelmiensa toteuttamisesta.

Viktor E. Franklin Man’s Search For Meaning on terveellinen valinta kun elämä vain potuttaa etkä tahdo ymmärtää sen tarkoitusta. Erehdyn joskus luulemaan, että ongelmani ovat suuria ja elämäni erityisen
vaikeaa ja AINA silloin olisi hyvä ottaa tämä kirja käteensä ja suhteuttaa asiat lukemalla sivu tai kaksi. Kirja kertoo ihmisen käytöksen ja ajattelun muutoksista äärimmissä olosuhteissa (keskitysleirillä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Verta, hikeä ja t-paitoja

Tunnustan tietämättömyyteni mitä tulee vaatteiden hankintaketjuun ja siksi katsoinkin Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjan jokaikisen ja...