sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Oireet



1. Väsymys

On väsymystä ja uupumusta. On olotila huonosti nukutun yön jälkeen tai kun työpäivä on ollut
erityisen vaativa. Perjantaina olet miltei
hämmästynyt, että selvisi viikon loppuun ja loman alkaessa tuntuu, että voisit nukkua tauotta viikon. Tämä kaikki on kuitenkin normaalia elämää ja väliin mahtuu luultavasti myös  pirteitä hetkiä. Jos kuitenkin viikonloput tuntuvat aivan liian lyhyiltä, töissä tekisi mielesi mennä komeroon koisimaan tai loman jälkeen olo ei ole virkistynyt, pitäisi olla huolissaan ja ottaa yhteyttä lääkäriin. Nykyinen oravanpyöräelämä johtaa helposti siihen, ettei keholla ja mielellä ole riittävästi aikaa toipua ja palautua viikon vaatimuksista, vapaa-aika jää lyhyeksi ja sekin saattaa täyttyä velvollisuuksilla. Katkaise kierre ajoissa!

2. Huono työitsetunto

Töissä jos alat tuntea alemmuutta tai jatkuvaa epävarmuutta tekemisistäsi, se voi olla merkki
uupumisesta. Jos ennen olit päättäväinen ja tunsit intohimoa tehtäviäsi kohtaan ja yhtäkkiä
tekisi mielesi vähän väliä kysäistä aikeittesi oikeellisuudesta ja kaipaat kovasti tukea tekemisellesi,
voisi olla aika jutella asiasta jonkun kanssa ja kiinnittää huomiota itseesi ja elämäntapoihisi. Oletko kenties kasvanut liian kiinni työhösi eikä ole muuta elämää. Työminä ei riitä tekemään meistä kokonaisia.

3. Negatiiviset ajatukset

Jos maailmasi on muuttunut jotenkin mustaksi; joka puolelta kuuluu vain huonoja uutisia
ja asiassa kuin asiassa tuntuu olevan SE HUONO PUOLI, voisit kysellä itseltäsi, kuinka kauan näin on ollut ja mistä moinen johtuu. Toivottavasti joku läheisistäsi kiinnittää asiaan huomiota ja kenties lempeästi huomauttaa asiasta ajoissa. Masennus on kuin spiraali ja meillä on konstit estää tuo spiraali jos siihen puututaan ajoissa. Ikävä kyllä se voi olla liian työlästä yksin.

4. Epäluulo

Jos koet epäluuloa jopa läheisiäsi kohtaan, epäilet juonittelua, vähättelyä, pilkkaa muiden taholta,
ollaan jo pitkällä uupumuksessa. Silloin ympärillä olevien ihmisten hyvääkin tarkoittavat eleet saavat ihan muita tarkoituksia ja uupunut kokee olevansa yksin ja väärinymmärretty. Pahinta tässä on, että omat kuvitelmat saavat käyttäytymään siten, että muiden on vaikea ymmärtää sinua ja todella jäät yksin.

5. Toivottomuus

Elämäsi tuntuu yhdeltä pitkältä tunnelilta eikä mikään tulevaisuudessa innosta tai poikkea miellyttävänä kohokohtana. Olet ikään kuin nähnyt kaiken ja jatkat eteenpäin  automaattivaihteella, tosin hammasta purren.

6. Taisteluvalmius/uhkatila

Varaudut asioihin tai uhkaaviin tapahtumiin/asioihin. Ikään kuin ostelisit kaapit täyteen sadetakkeja ja sateenvarjoja uhkaavaa sadetta varten. En osaa tieteellisesti tätä selittää, mutta käytös johtuu
aivoistamme, ns liskoaivoista. On kyse hyvin primitiivisestä reaktiosta. Koitat suojautua uhkalta.

             
7. Suorittaminen

Elämäsi on yksi tuhottoman pitkä tekemättömien asioiden lista etkä edes näe loppupäätä. On vain tunne, että tehtävä kerrallaan siitä on suoriuduttava vaikka voimat vähenevät ja aika hupenee aina
vain nopeammin.


8. Hidastettu elokuva
   
                Olet näyttelijä hidastetussa elokuvassa ja vaikka pinnistät ja ponnistat ja päätät aina vain tarmok-
                kaammin saada tuloksia aikaiseksi työssäsi, pienenkin asian eteenpäin saanti vaatii valtavia
                ponnisteluja ja aikaansaaminen ikään kuin pakenee altasi. Päivät venyvät pitkiksi, mutta tulokset
                kutistuvat olemattomiin.

9. Häpeä

Ikävintä tässä kaikessa on, että jollain tasolla tajuat oman tilasi kuitenkaan välttämättä ymmärtämättä mistä kaikki johtuu ja tunnet kasvavaa häpeää. Tiedät olevasi hidas, epävarma,
saamaton, negatiivinen ja väsynyt. Minulla tämä meni niin pitkälle, että olin jo häpeän vuoksi menossa sanomaan itseni irti. Kävikin niin, että jalat meni ensin alta ja jouduin sairaslomalle.
Tunnen kuitenkin ihmisiä, jotka ehtivät ensin sanoa itsensä irti ja tajusivat vasta paljon myöhemmin
mistä oli kyse.

Jos siis tunnistat itsessäsi näitä piirteitä tai jonkun niistä, hae apua. Jos huomaat tällaista läheisessäsi tai kolleegassa, ota asia puheeksi, koita herätellä tai ohjaa avun luo. Tie toipumiseen on muuten todella pitkä. Olenpa kuullut tapauksista, joissa uupunut on joutunut suljetulle osastolle ja sen jälkeen sairaseläkkeelle eli kyse on todella vakavasta asiasta. Kuulin jäätyäni sairaslomalle, että työtoverini olivat huomanneet muutoksia käytöksessäni, mutta he eivät tienneet, miten puuttua. Itse olen sitä mieltä, että puheeksi ottaminen olisi jo riittävä toimi, avun luo ohjaaminen toinen. Pääasia, ettei ihminen jäisi yksin ko tilanteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Verta, hikeä ja t-paitoja

Tunnustan tietämättömyyteni mitä tulee vaatteiden hankintaketjuun ja siksi katsoinkin Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjan jokaikisen ja...