sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Aurinko 🌞

Jotta saisimme tarvittavan mÀÀrĂ€n  D-vitamiinia auringon valon avustuksella, meidĂ€n pitĂ€isi
oleskella suorassa auringonvalossa tunteja ennen puolta pÀivÀÀ ja tÀmÀ siis ympÀri vuoden.
Suomessa emme siis mitenkÀÀn voi saada D-vitamiinia auringon kautta riittÀvÀsti ja kuitenkin D-vitamiinilla on ihan erityinen merkitys ihmisen elimistölle.

Kun mikÀÀn ei vaaranna ihmisen terveyttÀ, valkosoluihin kuuluvat T-solut kiertÀvÀt veren mukana erÀÀnlaisessa horrostilassa. Vasta uhkatekijÀn kohtaaminen saa ne nostamaan antenninsa ja valmistautumaan aktiiviseen toimintaan. Vasta nyt tiedetÀÀn, ettÀ T-solut horroksesta herÀttÀvÀ geeni alkaa toimia vain silloin kun D-vitamiinia on riittÀvÀsti. D- vitamiini on tÀrkeÀ immuunijÀrjestelmÀn toiminnalle ja jos D-vitamiinia on kehossa liian vÀhÀn, seurauksena voi olla jokin autoimmuunisairaus.

On saatu viitteitÀ siitÀ, ettÀ D-vitamiini voi ehkÀistÀ diabetesta, syöpÀÀ, ms-tautia, skitsofreniaa ja masennusta.

Aurinkoa olisi hyvÀ ottaa ensimmÀiset 15 minuuttia ilman aurinkosuojaa, jotta D-vitamiinia saadaan talteen, sen jÀlkeen aurinkosuojan kera. Paras suoja on peittÀvÀt vaatteet. Liiallinen auringonotto aiheuttaa elimistössÀ hapetusstressiÀ eli ns. pahat mikrobit pÀÀsevÀt jyllÀÀmÀÀn elimistössÀ ja vain riittÀvÀ mÀÀrÀ antioksidantteja suojaa tÀltÀ. Ne antioksidantit saa ravinnosta ja ravintolisistÀ. Kasvikset sisÀltÀvÀt paljon ainesosia, jotka suojaavat niitÀ itseÀÀnkin uhkilta kuten liiallinen aurinko.

D-vitamiineista sen verran, ettÀ suosin Biomed-ja Solgar-merkkejÀ, niiden sanotaan sisÀltÀvÀn sitÀ mitÀ luvataankin. Muutama vuosi sitten tehdyssÀ tutkimuksessahan kÀvi ilmi, ettÀ suurin osa D-vitamiineista sisÀlsi sitÀ huomattavasti pienempiÀ mÀÀriÀ (jos ollenkaan) kuin mitÀ luvattiin. Biomed ja Solgar ovat muutenkin ravintolisissÀ ne merkit, joita suosin.

Suomessa D-vitamiinisuositukset ovat alhaisia ja se johtuu varovaisuudesta. Jokaisen tarve on yksilöllinen ja nykyisin saakin D-vitamiiniarvonsa melkein kaikilla lÀÀkĂ€riasemilla mittautettua. HyvĂ€ arvo on 80-120 nmol/l.  Uusimpien tietojen mukaan 50-100 mg olisi hyvĂ€ pĂ€ivĂ€annos. Itse syön tippoina D- vitamiinin ja lÀÀkĂ€ri kĂ€ski vain vĂ€hentĂ€mÀÀn annosta kesĂ€n ajaksi, ei lopettamaan.

SiispĂ€ aurinkoon – aurinkoisia pĂ€iviĂ€!

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

Verta, hikeÀ ja t-paitoja

Tunnustan tietÀmÀttömyyteni mitÀ tulee vaatteiden hankintaketjuun ja siksi katsoinkin Verta, hikeÀ ja t-paitoja -sarjan jokaikisen ja...